zaterdag 10 december 2011

Operation Gordon Ramsay

Kerst viel vroeg dit jaar.
Al op 9 december had het squadron haar eerste jaarlijkse kerstdiner.
Dit jaar bij huize November Sierra, en wat een huis.

Soms sluit een huis naadloos om zijn eigenaar. Dat is nog een understatement voor de combinatie Gerhard en zijn huis. Een prachtige woonkamer van voor tot achter met veel ramen en een tuin. Dat hebben er vast meer in dat blok, maar niet zo passend ingericht als bij November Sierra. Overal in huis verwijzingen naar zijn twee grootste passies. Een statieportret van Bernard en Juliaantje aan de muur, oude fototoestellen op de kast, oude vliegkaarten (van zo ver als Suriname) en prachtige portret- en vliegtuigfotografie van eigen hand. Hij heeft zelfs een eigen vliegkamer en een fotokelder, met expositieruimte! How cool is that!

Gerhard had de tafel prachtig gedekt met kaarsen en, zo bleek later, het met bloemen en gouden randjes gedecoreerde servies van tante Hennie uit Friesland. Niet Gerhards tante overigens, maar wel iemands tante. We hebben nog steeds geen idee van wie tante Hennie nu eigenlijk was, maar tante Hennie is er vast trots op dat haar servies nu decor is voor dit heuglijke event. Het squadron had zich voor de gelegenheid netjes aangekleed en bijna iedereen nam drank mee, I wonder why.

Iedereen was een week eerder gebriefd over zijn geheime kook-operation. Absolute geheimhouding moest ervoor zorgen dat niemand de hele missie kon overzien: elke member was responsible voor zijn bijdrage aan het squadron. Een beetje spannend was het daarom wel.

Nog voor het tafelen werden de eerste geheime voorbereidingen al getroffen: kill and burn the bird. Plop, klonk het mooie geluid in de woonkamer en de eerste kurk was eraf.

Het voorgerecht, door sous-chef Victor Delta Kilo, was een overheerlijke, heldere ossenstaartsoep, getrokken van krachtige bouillon en heerlijk gesudderd draadjesvlees. De missie was gestart, de lat was gelegd, en het smaakte naar meer.

Next phase of the mission was voor het team Mike: master chef MikeMike en keukenhulp DannyAirways (met kookschort en eigen messenset). In een handomdraai werd daar een enorme vogel uit de oven getoverd, gegarneerd met een champignon-tijm-walnoten melange. Uit de categorie verplichte groenten bij je eten waren daar met een draai van d'r toverstaf gewokte spruitjes met peer, een occoli-oemkool samenspel met amandel en bietjes met balsamico en sinaasappel. Voor de echte hongerige pilots waren er aardappelpartjes met rozemarijn en aardappelkrieltjes met crème fraîche. Klinkt lekker? Voor de recepten klik hier.

Nou, het toetje deed ook mee voor de award topperrrrrrr van de week. Rein is naar eigen zeggen gek op trio's. Deze keukenprinses had stiekem thuis al een hoop voorbereidingen gedaan en uit zijn pilot flight bag haalde hij een trio van chocolademousse, chocoladekwarktaart en een crème brûlée, vergezeld van een dessert wijntje. O-ver-heer-lijk!

Daarna kwam de calvados op tafel en worden mijn herinneringen aan de avond vager. Gelukkig zijn er ook geen foto's van. Ik hoop maar dat Bill jr. ongeschonden door het Haagse Bos naar huis is gekomen, of dat hij er in elk geval van genoten heeft :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten