zondag 4 september 2011

Suske & Wiske en De Dolle Driehoek

Te lezen met een Vlaams accent:

Op een gegeven moment op een bewuste dag...
Suske zit op zijn werk met treintjes te spelen als zijn zaktelefoon Haags rinkelt. Plotsklaps spingt Suske op en spoed zich weg in zijn Z4. De rest van de dag reed er geen trein meer op tijd.

Lambik zit in het Haagse achter zijn naaimachine pilotenhesjes te tailleren en krijgt eenzelfde telefoontje. Ook hij springt op en rent de deur uit. De naaimachine ratelt nog op eigen houtje door.

Jerommeke werkt in het plaatselijke inkoopmagazijn. Hij is een echte duizendpoot en doet werk voor drie. Niet alleen tilt hij oude madammekes op zodat zij bij de producten op de bovenste plank kunnen, ook smijt hij hele pallets met goederen vanaf het magazijn in de schappen. Jerommeke graag snel afgewerkt, nog meer te doen, mompelt hij. Vanuit de luidsprekers hoort hij: telefoon voor Jerommeke, maar halverwege het bericht laat hij alles vallen en rent door de magazijndeuren naar buiten.

Tezamen komen zij aan bij de werkplaats van Professor Barabas, maar hij is er niet. Wel zien onze Vlaamse vrienden op tafel boeken open liggen en rookt de teletijdmachine. Tante Sidonia is er wel en begint de boeken op te ruimen. Wacht even, zegt Suske, wat was Barabas aan het lezen? "Mysterieuze verdwijningen in de Dolle Driehoek". Barabas aan telefoon ook al mysterieus, mompelt Jerom. Verder liggen er nog foto's van Wiske in allerlei poses, genomen van overal op de wereld: Wiske met een wijntje voor de Tafelberg, Wiske op de skies in Whistler, Wiske op de markt in Manila. Lambik kijkt nog eens goed en ziet dat Wiske op alle foto's het TOH (Teletijdmachine Operating Handbook) onder haar arm heeft. Onze slimme vrienden maken al snel de puzzel: Wiske heeft zelf de teletijdmachine bediend, maar nu is er iets mis gegaan. De machine rookt en de laatst gekozen bestemming knippert op de glass cockpit: het ligt midden in de Dolle Driehoek!

Lambik leest: De Dolle Driehoek is een gebied waarin op onverklaarbare wijze mensen en machines verdwijnen, zonder dat zij ooit weer teruggevonden worden. De driehoek beweegt zich over de aarde en ligt op dit moment boven het gebied Rotterdam-Lelystad-Texel. Wiske is daar ergens.

Suske, Lambik en Jerom rennen naar de hangar. Daar staan drie mini-vliegmachines klaar. (die ken je nog uit de eerdere verhalen van Suske en Jerommeke) Jerom zet de transponders uit, pakt de staart van de vliegmachines beet, draait hen twee keer in het rond en smijt hen in de lucht. Moet vaart maken, geen tijd voor normale startup en take off. Wiske kwijt. Moet haar vinden.

Even later vliegen onze helden over het Nederlandse landschap. Suske vloog voorop en tuurde het landschap af: via Gouda naar Utrecht. Daar draaide hij een rondje boven de stad. De route van Lambik lag iets westelijker, over de Reeuwijkse Plassen en Hilversum. Jerom had de snelste kist en vloog iets oostelijker, over Nieuwegein en Amersfoort. Over de radio konden zij elkaar horen. Zo scanden zij het landschap af. Zij hadden besloten bij Lelystad te landen en ervaringen uit te wisselen. Ondanks de crosswind zette Jerom zijn toestel resoluut neer. Heb dorst nu: cola graag. Suske moest onderweg nog uitwijken voor een vliegtuig op gelijke hoogte, dat recht op hem afkwam. Lambik werd tot 2x toe ingehaald door hetzelfde toestel, maar zette hem ook goed neer, terwijl Jerom en Suske al aan een drankje zaten.

Nog geen spoor van Wiske. Onze vrienden aten een beroemde tosti van vliegveld Lelystad en wisselden stoere verhalen uit. Geen spoor van Wiske. Suske, Lambik en Jerom besluiten weer verder te zoeken in de richting van Texel. Na het afrekenen, een nieuw vluchtplan en een windcheck/navcheck, volgt een fotoshoot voor de kisten.
Als een squadron stappen zij gelijktijdig in hun kisten en rijden naar de runway. Suske is het eerste weg, maar hij wilde dan ook zijn crosswind landing op Lelystad nog een keer doen. Lambik en Jerom vliegen elk hun weg over de dijk bij Lelystad-Enkhuizen naar Noord Holland.
Suske volgt iets later en het drietal zoekt de lampjes op van de corridor in de Waddenzee naar Texel. De vriendelijkste havenmeester van NL begroet hen al vanaf een afstand. Ook hier staat de wind cross op de baan, maar dat is voor Jerom geen uitdaging meer. Zet neer die kist! Hup. Even later zitten de vliegers op het terras aan de baan in de zon, te genieten van een pintje, ehm cola in de NL uitgave van dit stripverhaal. Tante Sidonia aan de telefoon: Wiske is gevonden. Ze had gewoon een kantoordag op Schiphol-Oost, en was helemaal niet kwijt, maar zat toevallig midden in de Dolle Driehoek.

Suske neemt nog wat Avgas in zijn vliegmachien en staat helemaal te popelen om over luchthaven Schiphol terug naar huis te vliegen. Helaas staat de wind ongunstig en zijn er 3 banen in gebruik, waarvan 2 haaks op elkaar. Nu heeft de verkeersleiding geen ruimte meer om Suske te laten oversteken en hem weg te houden van de echte airliners. Jammer, maar geen nood, hij had natuurlijk een backup plan opgesteld en langs de control zone van Amsterdam vliegt hij naar Zoetermeer, voor een paar kunstjes rond het huis van zijn ouders: Steile bochtjes, een looping en een lazy 8. Via een non-standard approach vliegt hij weer naar het huis van professor Barabas.

Daar drinken onze vrienden een pintje op de goede afloop!



PS Alle vergelijkingen met werkelijk bestaande personen zijn onbedoeld en berusten louter op toeval.

2 opmerkingen:

  1. Weer een mooi avontuur Suske! Maar uhh.... Ben ik echt zo kaal als Lambik? ;-)
    in ieder geval een hele leuke dag gehad, nu snel naar het grote einde van dit verhaal! Suske &Wiske en de overhoringen van Prof. Barabas

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb genoten van jullie avontuur.
    Marijke Schouten

    BeantwoordenVerwijderen