zaterdag 21 mei 2011

Speeddating 4 Pilots

Ik heb al een week ruzie met m'n BMW Z4. Hij is boos. Ik heb een paar 'laps' gedaan op het circuit van Spa Franchorchamps in de Belgische Ardennen, maar niet met hem. Nu is ie jaloers.

Instructeur Cees organiseert jaarlijks de leerlingendag. Met 3 volle kisten naar Spa, om de andere leerlingen beter te leren kennen, en als het klikt, zo samen ook vluchtjes te gaan maken. Een soort speeddating4pilots :) Eerst de voorbereiding en plane check natuurlijk.
Eerste 'leg' was naar Balen-Keiheuvel in Belgie, net onder Eindhoven, voor koffie en een pilot change. Ook hier weer veel zwevers, aan een lier of achter een propellorvliegtuig. Altijd leuk om te zien. Tweede 'leg' was naar Spa. Vlak voor Spa begint het landschap omhoog te komen en moet je dus klimmen om niet tegen de heuvels aan te vliegen. Het veld ligt op 2.600 voet, terwijl Rotterdam op -15 ligt. Dat heeft als voordeel dat het er buiten prachtig heuvelachtig uitziet! Het heeft ook een aantal nadelen: de lucht is ijler, dus minder lift onder je vleugels, het was warm, dus zelfde effect 2x versterkt en de baan ligt bergop, dus terwijl je klimt, komt de grond net zo hard mee omhoog. Dat zijn geknepen billetjes joh, als je kist al niet zoveel pk's heeft.We mochten na de lunch wat circuitjes vliegen, dus rondjes rond het veld met touch&go's. Hardstikke leuk om te doen! Eerst over de heuvel voor de baan heen, en dan pas dalen!, dan landen, snelheid maken op de baan en op tijd weer optrekken om over de volgende heuvel heen te komen :) Gekkenwerk!

Het racecircuit van Spa Franchorchamps ligt aan de andere kant tegen de heuvel aan. Supergaaf om overheen te vliegen! Der Schumi zette hier de snelste tijd neer met 241 km/h gemiddeld. Dat haalt m'n vliegtuig op topsnelheid niet eens, zonder bochtjes! M'n BMW zegt dat ie dat ook wil proberen. Ik maak het wel goed met 'm, volgende week, met de doellandingenoefening. Stay tuned! Lees ook de blogs van Ivan en Peter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten