vrijdag 28 mei 2010

Rotterdam Tower... lights please

Gister was de laatste les van de opleidingsmodule Voorschriften en Procedures, (Airlaw). Tijd voor een schoolreisje, maar dan zonder krentenbollen en zakken snoep, naar de havendienst en de verkeerstoren. We werden hartelijk ontvangen door 1 van onze medecursisten die bij de havendienst werkt.

De havendienst is, in mijn woorden, de logistieke verkeersdienst van de luchthaven. De toren zet de kisten aan de grond, maar daarna neemt de havendienst de bewaking over. Zij escorteren met hun gele jeeps de kisten naar een parkeerplaats of gate en 'marshallen' ze met pingpong bats op precies de goede plek. Ondanks dat het asfalt best groot is, komt het parkeren best nauw om voldoende ruimte te geven aan alle ondersteunende diensten als refuelling en afhandeling van passagiers en bagage. Ook inspecteren zij de taxiways en runway voor veilige aankomst/vertrek. Wij dus gisteren in de auto over de runway, maar niet voordat de kerstboomverlichting langs de baan aangezet werd natuurlijk! Cool man!
Verder monitoren zij de juiste doorkoppeling van de aankomst- en vertrektijden naar de monitoren voor de reizigers, sturen ze de bussen om de passagiers van/naar de vliegtuigen te brengen en innen zij het landingsgeld van de inkomende vluchten, desnoods met een mobiel pinapparaat naar de cockpit, anders mag het toestel niet meer weg. :)

Daarna een bezoek aan de verkeersleiding in de toren. Aankomende vluchten worden in 3 delen afgehandeld. Allereerst is er Rotterdam Approach, (overigens gestationeerd in Amsterdam) die de toestellen naar de CTR (Control Zone) van Rotterdam loodst. Vervolgens wordt de vlucht overgedragen aan Rotterdam Delivery, die de juiste aanvliegroutes en start/landingsvolgorde bewaakt. Tot slot is er Rotterdam Tower, die de afhandeling van taxiën en klaringen verzorgd. De twee heren hebben een prachtig uitzicht over het vliegveld, met zicht naar de skyline van Rotterdam en Delft. Van de schermpjes mocht ik helaas geen foto's maken, maar het is net 'Flight Control' (verslavend iPhone en iPad spelletje) in het echt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten